UDDEVALLA

Meny

retro skinnsoffa barvagn

Johanna & Martin

Det är något trolskt över Friluftsstaden.

Ett trivsamt hus handlar mer om omtanke och funktion än yta. Något som överensstämmer helt med Johannas och Martins hem i Södra Friluftsstaden i Malmö. Här samsas roliga designprylar med originaldetaljer från 40-talet med fiffiga förvaringslösningar.

Snabbfakta

Vem: Johanna, Martin och Leopold 2 år.
Var: Södra Friluftsstaden i Malmö.
Hur: Radhus på 89 kvadratmeter plus renoverat källarplan på ytterligare 40 kvadrat.
Arbetar: Johanna som Kommunikations och Inredningschef på IKEA Varuhuset i Älmhult, Martin som Business Manager på EDB Systems i Västra Hamnen.

retro lampa kristallkaraffer barvagn guld

retro kök grått gult mosaikkakel

retro sopnedkast i köket gult mosaikkakel

gökur klocka inredning friluftstaden

Vi köpte faktiskt syrrans hus, berättar Martin. När hon träffade en ny man och skulle flytta till större, dök idén upp att vi skulle ta över. Det var redan renoverat nästan precis som vi ville ha det. Några småsaker som ett nytt köksgolv, ommålning av innertrappan och en liten sovhörna till Leopold på övervåningen, var allt vi behövde göra. De flesta originaldetaljer som vi värdesätter högt fanns kvar. Köksinredningen var till exempel så gott som intakt. Sopnedkastet med plåtskylten med förhållningsregler används inte mer än som prydnad och mjölkluckan bredvid entrédörren finns kvar.

Johanna, Martin och sonen Leopold 2 år flyttade från Hammarby Sjöstad till Malmö för ett år sedan. Att kunna köpa ett eget hus med täppa mitt i stan som dessutom har en härlig sandstrand på gångavstånd kändes som verklig lyx för dem. Radhuset byggdes av Eric Sigfrid Persson för snart 70 år sedan och är den näst största modellen i området på totalt 138 hus. 89 kvadratmeter 3 rum och kök plus renoverat källarplan på ytterligare 40 kvadrat.

johanna friluftstaden malmö trappa

sovrum överkast anna o

guldlampa industri trendig bygglampa

friluftstaden bokläsning vardagsrum familj

En stor samling mönstrade, antika och blommiga kaffekoppar.

Både Johanna och Martin gillar att pyssla hemma och fyndar gärna inredning båda på loppisar och på nätet. Det återspeglar sig i deras trivsamma och behagliga hem. Överallt finns det roliga prylar, barndomsminnen, arvegods, fyndad kuriosa blandat med utvalda föremål från IKEA.

Jag vill inte köpa för dyra prylar. Vi provar oss fram. Nästa år vill vi kanske ha något nytt. Jag gillar förnyelse säger, Johanna.

Från den lilla hallen kliver man rakt in i husets hjärta, vardagsrummet som har en välkomnande öppen spis, helt intakt sedan huset byggdes 1944. I originalhuset var kök och matplats avdelade med porslinsskåp som kunde öppnas från båda håll. Här står idag en köksö med barstolar där familjen brukar äta frukost.

Dagen då vi fotograferar är en solig höstdag och vi bjuds på kaffe ur udda, antika blommiga kaffekoppar. Martin berättar att det är delar av en stor samling mönstrade kaffekoppar som inhandlades på olika loppisar inför parets bröllopsfest 2009.

Kök friluftstaden

fåtöljer tavla vardagsrum

Silver är trist och ganska uttjatat…

På frågan om de har några favoritdesigners eller favoritprylar så svarar Johanna utan tvekan att Martins favorit är den svarta vilstolen av okänd finsk designer som står i hörnet i vardagsrummet. Den får liksom stå där lite som på nåder. För det är Johanna som är tongivaren i valet av inredning. Vilket har sin naturliga förklaring i att Johanna har inredning och design som jobb på IKEA.

Johannas favoriter när det gäller färg och form är både Carl Malmsten och Josef Frank.

Just nu är jag förstås helt inne på guld. Jag fyndade barvagnen i guld på sopstationen och valde belysning från Design House Stockholm i guld. Jag tycker silver är trist och ganska uttjatat, säger Johanna.

Johannas och Martins radhus råkar vara ett hörnhus, vilket gör att de har förmånen att få två uteplatser, en med morgonsol och en med kvällssol. Sick-sack modellen på husen gör annars att varannan uteplats ligger åt öster och varannan åt väster för att man ska få ostördhet mot grannarna. En smart lösning som fler radhusområden borde tagit efter. Här är både vintergröna växter och klumpiga staket sällsynta. Man gör undantag för familjer med små barn och husdjur men annars ska det finnas en öppenhet i området.

borg tapet barnrum randigt påslakan

På övervåningen finns ett mysigt litet hörn som fungerar som Leopolds sovrum. Tapet Josef Frank och väggen med målad borg har Martin fixat.

bukett prärieklockor guldlampa design house

En bukett med snittblommor lyser upp vackert i fönstret och ger energi.

barnrum våningssäng grön matta

Roligt barnrum till Leopold i glada färger och egen balkong.

Brokigt och charmigt boende i Friluftsstaden.

Morgonens första upplevelse, den stimulerande synen av blommande kaprifol, av himlens fria rymd, de första stegen direkt på jorden – så skrev Eric Sigfrid Persson i sin informationsbroschyr om det nya området år 1943. Och visst vilar det något trolskt över Friluftsstaden med all grönska som fyller solplatserna, pergolor och husväggar.

I dessa hus har det lagts ner riktigt mycket omsorg redan från planeringen på 40-talet fram tills idag. Det är just familjer som Johanna och Martin som uppskattar husens själ och gillar att den gamla charmen finns kvar som väljer ett hus som detta.

Södra friluftsstaden stod klar med 138 lägenheter 1944 och har fått sitt namn av de sk friluftsrum som bildades framför varje hus. Det var en insynskyddad ”solgård” som genom en låg mur avgränsades från den framförliggande gräsmattan. Det skulle ses som familjens vardagsrum under sommaren. ESP beskrev den som en solig och vindskyddad plats för måltider och samvaro.

Södra friluftsstaden malmö johanna martin radhus hemma hos

friluftstaden malmö radhus retro

uteplats radhus grön grill

friluftstaden malmö radhus grönområde

Friluftsstaden i Malmö är ett härligt lummigt radhusområde som ligger ett stenkast bort från Ribersborgs strand.